Affiliate marketing >artikel Marcommagazine

In oktober (her) lanceerde Tickets.nl haar website. Tickets.nl heeft als doel de meest omvangrijke tickets portaal te worden van Nederland. Hierdoor zet ze vol in op het affiliate model met als basis performance based marketing. De 1.8 miljoen zoek resultaten op Google naar Tickets wil tickets.nl inzetten om de verkoop en marketing van deelnemende partijen te stimuleren. Tickets.nl krijgt bij een succesvolle verkoop een commissie over de verkoop. Tickets.nl biedt op onafhankelijke wijze tickets aan waaronder vliegtickets, concerttickets, sporttickets, evenemententickets, theatertickets, musicaltickets en pretparktickets. Na de softlaunch in oktober wil Tickets.nl vanaf februari duidelijk haar naamsbekendheid inzetten en is van mening dat social media een werkbare omgeving zou kunnen zijn. De vraag is alleen op welke wijze en welke kanalen wel of niet.
Deze vraag werd onder andere aan mij voorgelegd. Dit is mijn antwoord:

Het affiliatemodel wordt in deze crisistijd gezien als het meest effectieve model vanwege de no cure, no pay insteek. Relevante sites plaatsen links of banners op hun site en ontvangen een commissie per afgesproken conversie. Door de commissie doen de sites veel moeite om het betreffende product te verkopen. Tickets.nl is een prima voorbeeld van affiliate marketing. Je koopt niet op de site zelf maar op de site van de feitelijke aanbieder.
 
Tickets.nl is een breed inzetbaar concept met 11 contentgebieden. Je koopt een ticket voor een beleving, zoals een dagje Efteling, een concert, museumbezoek of een treinreis naar Brugge. En beleving is ook waar het om draait bij social media. Maar de kern van social media is delen. Dat is een natuurlijke spagaat met affiliate marketing, waarbij de kern conversie is.

Social media als Twitter, Hyves, Facebook en blogs lijken ideaal voor doelgericht adverteren, maar de gebruiker kan dit als een inbreuk op de privacy ervaren.
Het is nog niet gebruikelijk om te adverteren op social media, er is nog geen verdienmodel gevonden. Tickets.nl moet zorgvuldig een relatie opbouwen met haar (potentiële) klanten om haar naamsbekendheid te verhogen. Dit kost tijd en moeite.
Ideeën zijn bijvoorbeeld een geautoriseerd Twitteraccount met de ticketaanbieding van de dag of week; via de beheerder van een relevante groep op Hyves of Facebook last-minutetickets doorgeven, een viral marketing actie starten met behulp van YouTube.
Affiliate marketing en social media hebben nog een broze relatie. Als iemand in je netwerk je een product aanbeveelt, dan vertrouw je op haar/zijn oordeel en ga je er niet vanuit dat die persoon geld ontvangt voor haar/zijn aanbeveling. Dus de naamsbekendheid creëren op social media moet wel heel transparant gebracht worden.

Kijk voor het volledige artikel op 

http://www.marcommagazine.nl/pdf/Januari10.pdf

http://www.marcommagazine.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=2

Een reactie plaatsen